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Förtchenpfanne |
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Die guseiserne Pfanne hat sieben kreisrunde Vertiefungen und steht auf drei Beinen, wobei das eine Bein eine Verlängerung des Griffes darstellt. Um Förtchen zu backen, legte man in jede Vertiefung der Pfanne ein Stückchen Teig. Der Teig war derselbe, den man auch für Eierpfannkuchen brauchte, nur gab man etwas Backpulver dazu. Dann legte man eine entkernte Kirsche oder eingeweichte Backpflaumen darauf. Sobald der Teig unten fest war, wendete man ihn, ehe er auch oben fest wurde. Als Endprodukt kam eine braune Kugel heraus, in der das Obst unsichtbar eingeschlossen war. Det gusiisen poon hee sööwen trinj kölkin an stäänt üüb trii bian. Det ian bian as de ferlingert greb. Am fortjisen tu baagen, laiam di dii iin uun arke kölk faan det poon. De dii wiar desalew, watam uk tu aierpankuuken brükt, bluat dedam noch en betj baagpolwer diartu. Do kaam diar en käärs saner stian of uk en iinwoket baagplum apüüb. An wan de dii oner feest wiar, wurd arke enkelt diiklomp amdreid, iar a dii uk boowen feest wiar. An so fing'am en brün kuugel, huar't frücht iinslööden wiar. Literatur:
Inventarnummer: 1280 Abbildungsrechte: Dr. Carl-Haeberlin Friesen-Museum |
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