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Federfächer |
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Am Ende des hölzernen Griffs des Federfächers sind zwei doppelte (gespaltene) Querhölzer eingezapft. Zwischen diesen Querhölzern sind Federn (Gänse- oder Hühnerfedern) gesteckt und mit einem Faden daran befestigt. Den Wedel brauchte man, um das Herdfeuer in Gang zu bekommen, vor allem dann, wenn es draußen windstill und deswegen nicht genug Zug im Schornstein war. Uun de holten greb faan de weier san at aanj tau dobelt (spleden) twäärholten iintaapet. Tesken dön twäärsholten san feelern (gus- of hanfeelern) iinsteet an mä'n triad feestmaaget. Mä son weier ficheltam föört eeskhool faan a ääldaag hen an weler, am at ial uun a gang tu fun. Det skulam fööraal do du, want bütjen luuwen wiar an diaram ei nooch tooch troch a skoorstian kaam. Literatur:
Inventarnummer: 1330 Abbildungsrechte: Dr. Carl-Haeberlin Friesen-Museum |
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